Gdy złota rybka staje się nienasyconym potworem...
26 lutego 2013, 07:24Nazywane złotymi rybkami karasie złociste może i spełniają życzenia, ale raczej nie innych ryb z jeziora Tahoe na granicy stanów Nevada i Kalifornia. Trałujący inwazyjne gatunki amerykańscy naukowcy natrafili bowiem na okaz ważący niemal 2 kg i mierzący prawie 46 cm.

Konszowanie bez (fizycznych) tajemnic
9 maja 2019, 05:11Po raz pierwszy wykazano, czemu konszowana czekolada ma tak gładką teksturę.

Ćwiczą jeszcze przed urodzeniem
21 marca 2013, 07:23Przeprowadzając USG w wysokiej rozdzielczości, naukowcy z Australii i Niemiec zauważyli, że płód walabii damy (Macropus eugenii) zaczyna ćwiczyć pełzanie jeszcze w macicy. Przypomnijmy, że po porodzie młode musi przewędrować do torby lęgowej matki.

Czerwone mięso może pomagać w obniżeniu ryzyka stwardnienia rozsianego
30 maja 2019, 11:04Specjaliści od lat alarmują, że nadmierne spożycie czerwonego mięsa przyczynia się do wielu chronicznych schorzeń. Ostatnie badania pokazały jednak, że ludzie, którzy w ramach zdrowej diety śródziemnomorskiej jedzą nieprzetworzone czerwone mięso, mogą obniżać ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane (SR).

Nowy (stary) nietoperz borsuk
15 kwietnia 2013, 17:22Po ekspedycji do Sudanu Południowego (Ekwatorii Zachodniej) biolodzy opisali nowy rodzaj nietoperza. Ubarwienie jedynego (jak na razie) przedstawiciela taksonu Niumbaha, co w języku pazande oznacza "rzadki" lub "dziwny", przypomina paski borsuka.

Wskutek masowego otrucia w Botswanie zginęło ponad 500 krytycznie zagrożonych sępów
21 czerwca 2019, 11:50Wskutek masowego otrucia w północno-wschodniej Botswanie zginęło 537 krytycznie zagrożonych sępów. Znaleziono też ciała dwóch orłów sawannowych (Aquila rapax). Władze podejrzewają, że kłusownicy, którzy zabili 3 słonie, naszpikowali ich truchła trucizną.

Tłuszcz z kolana wyzwala zapalenie stawu
9 maja 2013, 11:29Komórki tłuszczowe z kolana wydzielają białko stanowiące ważny element procesu prowadzącego do zwyrodnienia stawów.

Jabłka bio zawierają o wiele bardziej zróżnicowaną i unikatową społeczność bakteryjną
24 lipca 2019, 10:43Prof. Gabriele Berg z Uniwersytetu Technologicznego w Grazu zbadała mikrobiom jabłek. Okazało się, że zwykłe sklepowe jabłka i owoce bio zawierają podobną liczbę bakterii. Biorąc pod uwagę średnie dla poszczególnych elementów owocu, szacujemy, że typowe 240-g jabłko zawiera ok. 100 mln bakterii.

Ukryte w wodzie
5 czerwca 2013, 11:36Amerykańska Marynarka Wojenna finansuje m.in. badania nad... kamuflażem ryb. Dzięki temu chce udoskonalić własne obiekty pływające, jak i stworzyć technologie do wykrywania obcych jednostek. Najnowsze takie badania wykazały istnienie nowego, nieznanego dotychczas sposobu ukrywania swojej obecności w morzu

Lista szanghajska 2019: Jagielloński awansuje, Warszawski spada
19 sierpnia 2019, 10:39Opublikowano tegoroczną Listę szanghajską, czyli ranking 1000 najlepszych światowych uczelni wyższych. Pierwszą dziesiątkę ponownie zdominowały uczelnie ze Stanów Zjednoczonych.